Hoeveel kost een laadpaal? Een overzicht van de kosten

Heb je een elektrische wagen of ben je van plan één aan te kopen? Dan is de kans groot dat je het overweegt om een laadpaal bij je thuis te installeren. Maar wat kost dat nu eigenlijk? Een concreet bedrag kunnen we je helaas niet geven. Wat we wel kunnen is een overzicht geven van alle factoren die de prijs bepalen. Van de aanleg tot de kabel tot de keuze van het model laadpaal.

Hoeveel kost een laadpaal

Factor 1: Kabeltraject

Het traject dat de kabel aflegt van je elektriciteitskast naar de laadpaal speelt een grote rol in de totale kosten. Hoe lengte en de complexiteit van het kabeltraject spelen een belangrijke rol in welke werken uitgevoerd moeten worden. De kosten voor de kabel zelf en de bijbehorende werkzaamheden kunnen dus aanzienlijk variëren.

Ook het type van de laadpaal heeft hier een bepaalde invloed op, wat ons naadloos brengt bij…

Factor 2: Sokkel of wandmontage

De keuze tussen een laadpaal op een sokkel of een laadpaal aan de wand heeft ook een financiële impact. Een laadpaal op sokkel vereist de aanschaf van de sokkel zelf en, indien de laadpaal op een open parking of een parking van een appartementsblok komt, ook een vorm van aanrijdbeveiliging, om door de keuring te kunnen raken. Verwacht je toch aan enkele Honderen euros voor de aankoop van een sokkel.

Een laadpaal op sokkel staat vaak ook verder van de elektriciteitskast, wat een invloed zal hebben op het kabeltraject.

Factor 3: Vaste kabel of socket?

Een andere factor om te overwegen is of je een vaste kabel aan de laadpaal wilt of niet. Laadpalen met vaste kabel bieden meer gemak aangezien je niet constant met een kabel moet sleuren. Maar het spreekt voor zich dat de kabel die aan de laadpaal hangt wel met een extra kost komt. Houd hierbij ook rekening met een extra kost van iets meer dan honderd euro.

Factor 4: Maximaal laadvermogen

Het maximale laadvermogen van de laadpaal beïnvloedt ook de prijs. Je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld 7,4 kW en 22 kW. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller je auto opgeladen is, maar ook hoe hoger de kosten van het laden en de aankoopkost van de laadpaal. Het prijsverschil kan oplopen tot enkele honderden euro's afhankelijk van het model. Let ook op, want je elektriciteitsnet heeft ook een invloed op je maximale laadvermogen. Wil je 22kW kunnen laden? Dan zal je 3x400V moeten hebben. Heb je dit niet? Dan zal je contact moeten opnemen met Fluvius.

Factor 5: De laadpaal zelf: van functionaliteiten tot materiaal.

Dat de bouwkwaliteit een rol speelt, spreekt voor zich. Modellen met een hogere bouwkwaliteit, zoals die gemaakt van metaal, zullen meer kosten dan modellen gemaakt van plastic. De grootste kostafhankelijke factoren zijn de functionaliteiten van de laadpaal.

Wil je “gewoon” een laadpaal die op zonne-energie kan laden en voor de rest niets van slimme functionaliteiten heeft? Dan zal een goede installateur ook een ander model aanraden dan een model die alle slimme functionaliteiten heeft.

Denk hierbij aan functionaliteiten zoals gepland laden, dynamic load-balancing, de mogelijkheid om laadsessies aan derden door te rekenen, maximale energiepiek in te stellen of zelfs de mogelijkheid om aan je laadpaal te zeggen hoeveel kilometer je tegen een bepaald tijdstip je moet kunnen rijden, zodat de laadpaal automatisch voor de meest kost-efficiënte manier kiest om genoeg op te laden tegen dat tijdstip.

Dus… hoeveel kost een laadpaal?

Van de goedkoopste laadpaal die 300 euro kost op bol.com tot een luxe laadpaal met een aankoopkost van meer dan 2500 euro… de kosten van een laadpaal kunnen dus sterk variëren. Ze zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals het kabeltraject, het type installatie, het laadvermogen, het uiterlijk en de functionaliteiten van het model.

Het is dus best om met een ervaren installateur contact op te nemen om samen te bespreken welke laadpaal het best bij je vereisten past.

Wil je meer informatie over de kosten van specifieke laadpalen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste laadpaal voor jouw situatie? Aarzel niet om vrijblijvend met onze experts te praten.

Op zoek naar een elektriciteitsexpert?

Homate staat voor je klaar

Let's talk!