De (r)evolutie van slim laden

“Elektrisch laden is dood”… “Lang leve elektrisch laden”! De dag van vandaag is “gewoon” elektrisch laden niet langer genoeg. Slim en energiezuinig elektrisch laden is niet langer een term maar de norm. Maar wat is dit nu?

De (r)evolutie van slim laden

Wat is Slim Laden?

Een laadpaal doet aan slim laden wanneer het op een manier jouw energieverbruik en energiepiek zo laag mogelijk te houden. Elke keer dat een elektrisch voertuig wordt aangesloten, worden gegevens zoals de laadtijd, laadsnelheid, energieverbruik van andere toestellen en beschikbare energie verzonden naar een centraal platform, al dan niet in de ‘cloud’. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd en op basis hiervan worden automatische beslissingen genomen over hoe en wanneer elektrische voertuigen worden opgeladen.

Door slim laden wordt het oplaadproces dus geoptimaliseerd en gestroomlijnd. Maar wat is nu ‘geoptimaliseerd slim laden?’

Voordelen van Slim Laden

Slim laden biedt tal van voordelen voor zowel gebruikers als het elektriciteitsnet. Voor gebruikers betekent slim laden meer controle en flexibiliteit over hun oplaadervaringen, met de mogelijkheid om laadsessies op afstand te beheren en te monitoren via een mobiele applicatie. Voor het elektriciteitsnet betekent slim laden een efficiëntere benutting van beschikbare energiebronnen en het verminderen van piekbelastingen.

Voorbeelden van slim laden

Dynamic load balancing

Bij dynamic load balancing zal de laadpaal naast je normale energieverbruik ook analyseren hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Als er overschot aan zonne-energie is en de laadpaal staat in solarmode, dan zal de laadpaal automatisch overschakelen om deze energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Gepland laden

Heb je een variabel energietarief, dan is gepland laden iets voor jou. Zo kan je instellen dat je auto oplaad op momenten dat de tarieven goedkoper zijn. Hier bovenop voorkom je ook dat je auto te lang aan de laadpaal hangt, at de levensduur van je batterij alleen maar ten goede komt.

Geen variabel energietarief? Dan is gepland laden ook interessant! Een batterij van een wagen kan je snel vullen met een hoge laadsnelheid, maar dat brengt vaak een hoge piek met zich mee. Wanneer het laadstation weet wanneer jij het huis verlaat en hoever je dan wil rijden kan dit slimmer gebeuren. Zo kunnen we over de gehele periode dat de wagen thuis staat, trager gaan laden om zo de energiepiek zo laag mogelijk te houden.

Vehicle-to-home en Vehicle-to-grid

Bidirectionele laadpalen geven ons een blik op de toekomst. Hierbij gebruik je je autobatterij om energie op te slaan om op een later tijdstip terug te steken op het net of gebruik je je autobatterij als rijdende thuisbatterij. Echter zijn er vandaag de dag weinig laadpalen die bidirectioneel laden ondersteunen en wachten ook wij nog op eenduidigheid in wetgeving en vrijgaves van de autofabrikanten.

Slim laden? Das slim!

Slim laden heeft de manier waarop we elektrische voertuigen opladen voorgoed veranderd. Met geavanceerde technologieën en intelligente systemen kunnen we het oplaadproces optimaliseren, kosten besparen en het elektriciteitsnet efficiënter beheren. Als we blijven innoveren en investeren in slim laden, kunnen we een duurzamere toekomst van elektrische mobiliteit creëren voor de komende generaties.

Op zoek naar een elektriciteitsexpert?

Homate staat voor je klaar

Let's talk!