Hoe verhoog je het rendement van je zonnepanelen, thuisbatterij en laadpaal?

Duurzaamheid, energieonafhankelijkheid en energie efficiëntie worden alsmaar belangrijker de dag van vandaag. Het is niet langer genoeg om zonnepanelen te hebben. Ook thuisbatterijen en elektrische laadoplossingen worden steeds vaker geïnstalleerd. Maar hoe zorg je er nu voor dat je het maximale rendement uit deze technieken haalt?

Hoe verhoog je het rendement van je zonnepanelen, thuisbatterij en laadpaal?

Optimalisatie van zonnepanelen

Monitor de energieproductie van je zonnepanelen

Investeer in een monitorsysteem waardoor je in real-time kan zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Hierdoor kan je, op de momenten waarop het meest energie geproduceerd wordt, je grootste verbruikers volledig op zonne-energie laten draaien.

Investeer in slimme toestellen.

Toestellen zoals geconnecteerde warmtepompen en laadpalen zijn in staat intelligent aangestuurd te worden.
Zo kan je, op momenten waar er veel zonne-energie over is, je grote verbruikers aanzetten.

Beheer je thuisbatterij

Verdeel en heers

Je elektrische wagen opladen met de energie die opgeslagen zit in je thuisbatterij? Geen slim idee. Een kleine, elektrische stadsauto heeft gemiddeld een batterijcapaciteit van 40 kWh. Als je thuis een batterij hebt van 10 kWh, dan kan je je auto dus maar 25% opladen met de energie opgeslagen in je thuisbatterij. Resultaat? Je energiepiek zal nog steeds hoog zijn omdat de auto de overige 75% oplaadt  met energie van het net. En er zal geen energie meer opgeslagen zijn in je thuisbatterij om ‘s avonds gebruik van te kunnen maken. Het is dus belangrijk om in te stellen dat je laadpaal geen energie gebruikt van je thuisbatterij.

Variabel energietarief is je beste vriend

Je thuisbatterij zal niet altijd volledig opgeladen zijn. Een dynamisch energiecontract kan je helpen. Je kan de batterij opvullen met energie van het net, op momenten dat de energie het goedkoopst is. Je kan deze energie dan gebruiken op momenten dat de stroom veel duurder is.

Efficiënt elektrisch laden

Variabel energietarief is je beste vriend - deel 2

Ook je laadpaal kan voordeel halen uit een variabel tarief. Er zijn veel laadpalen die automatisch kunnen laden op momenten dat de stroom goedkoop is.

Veel laadpalen gaan ook “the extra mile” en analyseren niet alleen de energieprijzen, maar ook je eigen energieverbruik. Zo voorkom je ook hoge energiepieken.

Load-balancing

Veel laadpalen kunnen opladen op zonne-energie aan een lagere snelheid. Met een load-balancing systeem zal de laadpaal ervoor zorgen dat er eerst groene stroom gaat naar de essentiële huishoudapparaten en je auto, aan een lagere snelheid, opgeladen wordt met de overtollige opgewekte energie.

Samen is beter dan apart

Ben je aan het (ver)bouwen of wil je dit binnenkort doen? Denk dan goed na over welke merken je kiest.

De dag van vandaag zijn er weinig merken die zowel omvormers, thuisbatterijen en laadpalen maken. MyEnergi doet dit wel.

Wil je alle slimme technieken bij je thuis plaatsen? Dan is het MyEnergi ecosysteem zeker één van de oplossingen om te bekijken. De communicatie tussen hun Zappi, Eddi en Libbi producten is top-notch, waardoor je werkelijk het maximale er uit kan halen.

Op zoek naar een elektriciteitsexpert?

Homate staat voor je klaar

Let's talk!