fbpx

Ecopuur

Joris Haems, directeur van ecopuur, zocht al een tijdje naar een Smart Home toepassing. “De huidige domotica zijn te veel op comfort gericht”, legt hij uit. “De energiecomponent is maar bijzaak. Voor ons is dat net de belangrijkste drijfveer. In het licht van de uitdagingen die op ons afkomen is dat ook een voorwaarde. Denk maar aan de strengere wetgeving, de toename van de elektrische wagens, de afschaffing van de terugdraaiende teller, het capaciteitstarief dat eraan komt … Alles wijst erop dat we ons energieverbruik moeten optimaliseren. En dat kan alleen maar als alle componenten in huis met elkaar verbonden zijn en communiceren. En dat is precies wat Homate doet.”

Een ander raakpunt is de merkonafhankelijkheid. Joris Haems: “De klant moet de vrijheid hebben om zelf zijn merken uit te kiezen. En dan is het een troef dat er maar één centrale app is die alles bedient. Kortom homate is én comfortverhogend én energieverlagend.”

“Dat energieverlagende aspect was voor ons ook een belangrijke”, legt Seppe uit. Hij illustreert met een voorbeeld. “Het grootste probleem nu is dat veel mensen energie opwekken op het moment dat ze buitenshuis werken. Wat doet Homate? De controller leest de digitale meter en kan zo afleiden hoeveel energie er geproduceerd wordt. Daarnaast leggen we ook een link met de weerkaarten van het KMI. Wordt er veel zon verwacht? Dan zal de controller zware huishoudelijke toestellen automatisch aansturen. De controller kan ook verder vooruitkijken. Voorspellen de weerkaarten pas binnen enkele dagen veel zon, dan zal de controller ook zo lang wachten met het opstarten van je wasmachine. Tenzij je zelf anders beslist. Maar gedragsverandering speelt ook wel een rol.”

Lees hier volledige artikel over onze samenwerking hier.